Linköpings domkyrka

592977-domkyrkanLinköpings domkyrka är en mäktig byggnad som är belägen vid S:t Persgatan mitt emot Linköpings slott. Domkyrkan är Sveriges näst största kyrkobyggnad och är den centrala kyrkan i Linköpings stift. På grund av dess rika historia och magnifika utseende är kyrkan kanske Linköpings mest populära turistattraktion. Linköpings domkyrka har stått ståtligt på platsen i över 800 år och är faktiskt en av Nordens största katedraler. Domkyrkan står öppen året om och här finns möjligheten att delta i gudstjänster och konserter, men även enskild andakt och förbön. Man kan självklart även komma till kyrkan enbart för att se hur vacker den är och det finns mycket att upptäcka i kyrkan. Bland annat finns de gotiska blindarkadera med fascinerande stenfigurer, en vacker avbildning av jungfru Maria i ett av fönstren och Golgata, som är en glasskulptur från Orrefors.

Få en guidad visning

För den som vill lära sig mer om kyrkan kan en guidad visning av kyrkan rekommenderas. Vardagar klockan 11 och helgdagar klockan 17 håller man visning under sommaren och runt julledigheten. Den som vill ha en guidad tur på svenska kan självklart få det men har man utländskt sällskap med sig erbjuds även turerna på tyska, spanska och franska. Vill man boka en guidad visning för en hel grupp kan man behöva lägga ut en slant men för privatpersoner är dessa visningar helt gratis. För den som som vill uppleva Domkyran på nära håll rekommenderar vi att boka ett hotell i Linköping som ligger med gångavstånd till kyrkan.

Ta sig hit

Linköpings domkyrka ligger mitt i Linköpings centrum och den är rätt svårt att missa eftersom det 107 meter höga tornet syns från alla vinklar. För den som ändå vill ha en adress hit ligger kyrkan på S:t Persgatan, nära biblioteket och Slotts- och domkyrkomuseum.