Gamla Linköping

12032309-gamla-linkopingFriluftsmuseet Gamla Linköping ligger i västra Linköping och består av ett nittiotal byggnader. Museet tar dig som besökare tillbaka hundra år i tiden och du får verkligen en inblick i hur Linköping var förr. Eftersom museet är utomhus har det öppet året runt och har fri entré. Alla byggnader som finns i stadsdelen är flyttade från Linköpings stad med omnejd. Byggnaderna består bland annat av privatbostäder men även museer, som tidigare varit hantverksbodar och myndigheter. Dessutom finns ett antal olika små butiker, verkstäder och ett mysigt café. Flera av de gamla hantverksbodarna huserar faktiskt yrkesverksamma hantverkare och man kan bland annat köpa nygjord tvål och metallskulpturer i bodarna. Vissa av husen i Gamla Linköping är linköpingshem som stått orörda sedan folk bodde där för runt hundra år sedan. Från slutet av juni till mitten på augusti fylls friluftsmuseet med aktiviteter för hela familjen.

Museer och Valla gård

I Gamla Linköping finns även en rad olika museer att besöka och alla museiinteriörer är även de helt gratis att besöka. I museerna visas allt från den gamla skol- och boendemiljön, till arbete och hantverk. De museer som finns är Järnvägsmuseet, Tekniska Verkens museum, Westmanska vagnmuseet och Odalmannens lantbruksmuseum. Här finns även Valla gård där man kan testa på ponnyridning, hälsa på djur, spela minigolf och leka på gårdens lekplats. Man kan dessutom åka häst och vagn och verkligen känna på hur det var att bo i Linköping för många, många år sedan.

Ta sig hit

Friluftsmuseet Gamla Linköping ligger alltså en bit utanför Linköpings centrum, närmare bestämt två kilometer väster om centrum. Det är lätt att ta sig hit med bil från stadskärnan och från flera större vägar. För den som vill åka kollektivt går tre bussar från Resecentrum men självklart går det även bra att ta sig hit genom en 15 minuter lång cykeltur.