Flygvapenmuseum

1852547-flygvapenmuseumFlygvapenmuseum är Linköpings populäraste museum och har utställningar om militärflygets utveckling, från början på 1900-talet och framåt. Många av de flygplan som visas på museet kan man endast ses just här och vissa av utställningarna på museet är till och med så bra att de blivit belönade med fina priser. I samlingarna på museet finns runt 250 000 föremål och förutom flygplan finns uniformer, teknikprylar och ritningar som använts. Kronjuvelen i samlingarna på museet är dock vraket av den svenska DC-3:a som sköts ned över Östersjön år 1952 av ett sovjetiskt jaktflyg. Vraket hittade man inte förrän femtio år senare och då bärgades det för att sedan placeras i Flygvapenmuseums källare.

En ny utbyggnad

År 2010 återinvigdes Flygvapenmuseum efter en utbyggnad. De nya delarna av museet är bland annat ett bibliotek där man kan hitta samlingar av bilder, filmer, böcker, dokument och tidskrifter. Ett annat nytt inslag i museet är ett science center som fungerar som flyglabb för att lära barn om hur flygplan kan flyga. Självklart är vuxna även välkomna till flyglabbet men många av inslagen är anpassade till en lite yngre publik. I flygglabbet finns ett antal spännande experimentstationer och man kan även bygga ett flygplan här. Dessutom finns en simulator där man kan testa att spaka en JAS 39 Gripen och ett rum där man kan testa hur det är att stå mitt i en storm. För de minsta barnen finns en liten hörna där man kan leka tillsammans med museets maskotar Viggo och Drakel.

Ta sig hit

Flygplansmuseum ligger cirka sju kilometer från Linköpings centrum. Hit kan man lätt ta sig med bil från E4:an och det finns gott om parkeringsplatser. Man kan även ta sig till museet med buss nummer 13 från Linköpings resecentrum. Med bussen kommer man till hållplatsen ”Flygvapenmuseum” som ligger direkt utanför museets entré.