Bergs slussar

Bergs slussar är belägna i orten Berg, norr om Linköping, och består av flera på varandra följande slussar i Göta Kanal. Här finns slusstrappan Carl Johan, som består av sju stycken sammankopplade slussar. Slusstrappan Carl Johan är Göta kanals största attraktion och varje år lockar den många åskådare. Det är nämligen ett skådespel att se båtar slussa i trappan. Många kommer också till platsen i hopp om att få syn på någon utav de klassiska kanalbåtarna Juno, Diana eller Wilhelm Tham.

Aktiviteter året runt

Även om Göta kanal bara är öppen för båttrafik den 4 maj till den 27 september, är Bergs slussar värd ett besök året runt. Platsen har nämligen förutom unika slussar även vackra vyer. Dessutom finns i området även vandrarhem, badplats, restauranger, butiker, caféer, äventyrsgolf och cykeluthyrning. Under sommaren finns massa andra aktiviteter att sysselsätta sig med och en hel del evenemang äger rum då. Ett av de kändaste evenemangen går under namnet Kanalkalaset och hålls ett flertal gånger under sommaren. Men även under vintern är det liv här och bland annat anordnas danser minst en gång i månaden året runt.

Ta sig hit

Den som inte vill övernatta vid Bergs slussar kan istället ta in på hotell i Linköping. Det finns ett flertal olika sätt att ta sig dit från Linköping och man kan antingen ta bilen, åka kollektivt eller cykla dit. Den som vill åka kollektivt har fem bussar att välja mellan som avgår från Linköping. Med cykel tar man sig enklast dit från Linköping genom att följa sjön Roxen och längs hela sträckan finns en fin cykelväg.