Båt

318627-linkopingLinköpings kommun är Sveriges slusstätaste kommun och på vatten kan man komma till Linköping antingen via Roxen och Göta kanal eller Stångån och Kinda kanal. På Göta Kanal kan man ta sig från Stockholm via Linköping ända till Göteborg. På Kinda kanal kan man istället ta sig från Kinda till Linköping.

Ta en tur på Göta kanal

Om man vill åka på Göta kanal till Linköping kan man göra det antingen med sin egen fritidsbåt eller med en av de passagerarbåtar som går på kanalen. Det finns en mängd olika passagerarbåtar att välja mellan, beroende på om man vill göra en dagstur eller om man vill vara borta en hel vecka. Vill man åka från Stockholm till Göteborg finns en klassisk kanalresa som tar fyra dagar. Då kan man passa på att hoppa av i Linköping och se staden och kanske till och med ta en hotellnatt där innan man fortsätter vidare. Den som istället vill ta en tur på Göta kanal och hålla sig kring Linköping kan istället testa på en liten kanalresa på två dagar som går mellan Motala och Söderköping. Att exempelvis ta sig från Göteborg eller Stockholm till Linköping via Göta kanal kanske inte är det snabbaste resesättet. Men det är garanterat ett väldigt härligt resesätt där man får se mycket av Sveriges sköna landskap.

På Kinda Kanal kan man inte ta sig till Linköping långväga ifrån men den som exempelvis bor precis norr eller söder om Linköping kan ta sig till de centrala delarna av staden genom en tur på Kinda Kanal.